Ezogelin Çorbası, Türk mutfağının en sevilen ve bilinen çorba tariflerinden biridirKırmızı mercimek ve bulgurun harmanlanmasıyla ortaya çıkan bu lezzetli çorba, hem doyurucu hem de besleyici bir seçenektirİşte Ezogelin Çorbası Tarifi:
Malzemeler:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- Yarım su bardağı ince bulgur
- 1 adet soğan (yemeklik doğranmış)
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay kaşığı biber salçası
- 8 su bardağı su (veya tavuk suyu)
- 1 yemek kaşığı nane
- 1 yemek kaşığı kırmızı pul biber
- Tuz
- Limon dilimleri (servis için)
Tarif:
- Kırmızı mercimeği yıkayın ve tencereye alınÜzerini geçecek kadar su ekleyin ve mercimekler yumuşayana kadar pişirinArdından ocaktan alıp süzgeçte suyunu süzün.
- Başka bir tencerede tereyağı ve sıvı yağı eritinDoğranmış soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
- Domates salçası ve biber salçasını ekleyerek birkaç dakika daha kavurun.
- Süzdüğünüz kırmızı mercimeği, ince bulguru ve suyu tencereye ekleyinTuzunu da ilave edin.
- Çorba kaynamaya başladığında altını kısın ve kısık ateşte yaklaşık 20-25 dakika kadar pişirinAra sıra karıştırarak bulgurun tamamen pişmesini sağlayın.
- Çorba piştikten sonra ocaktan alınİsteğe bağlı olarak blendırdan geçirebilirsiniz, ancak geleneksel tarifte blendırdan geçirilmez.
- Servis yaparken çorbayı kaselere alınÜzerine kırmızı pul biber ve nane serpiştirinLimon dilimleri ile servis edebilirsiniz.